Välkommen till Lådbilslandet i Löttorp på norra Öland.
 
Till Startsidan
 
Lådbilslandet
Bilar på banan
Historik
Tävla och vinn
Hitta hit
Tävlingsvinnare
 
  Historik om Lådbilslandet 

Här får mamma och pappa bara titta på!
Hösten 1984 genomförde Sune Lindman en enkel, men genial idé. Han monterade små motorer i lådbilar och började visa upp sig på marknader och företagsträffar. Det blev succé från starten och barnen stod i kö för att köra bil "på riktigt".

Sune Lindman hyllar principen "Lek och lär" och ville därför bygga en permanent anläggning där barn kunde lära sig biltrafikens grundregler. År 1985 köpte han en nedlagd träskofabrik och 15 000 kvadratmeter mark i Löttorp på norra Öland. Där föddes det första, fasta Lådbilslandet, som öppnade i maj 1986. Träskofabriken är numera en bilfabrik, där 100-talet lådbilar konstruerats, byggts och servats. År 1990 köpte Sune Lindman en tämligen sliten sagopark söder om Löttorp och rev och byggde om det mesta.

Nu är Lådbilslandet i Löttorp ett begrepp och ett av regionens största turistmål. Här finns olika banor för olika fordon. Lådbilslandets Trafikskola, Jordbrukslandet, Formel 1 för både större och mindre barn, Motocross för 3-hjuliga motorcyklar och ett riktigt, motordrivet tåg är huvudinslagen. Mellan varven på de olika banorna kan barnen också åka karuseller, hoppa i hoppborg, åka färja eller bara leka i Leklandet.

Lådbilslandet i Nykvarn öppnades år 2000. Det är till ytan mindre än Lådbilslandet i Löttorp, som förfogar över drygt 55 000 kvadratmeter, men grundtanken är den samma. Bilar och banor är desamma. Jordbrukslandet och Leklandet med hoppborg, karusell och tåg finns även här, samt dessutom Vattenkanalerna med flottstakning och Hinderbanan där man tränar balans och snabbhet. Lådbilslandet i Nykvarn har ett attraktivt läge med sin närhet till Stockholmsregionen, och byggs varje år ut med nya aktiviteter.

"Föräldrafritt"
Det finns en huvudprincip i Lådbilslandet. Här är det barnen som bestämmer. Föräldrarna ombeds vänligt men bestämt att inte lägga sig i bilkörningen! Visserligen får pappa och mamma gå in fritt på området, men nåde dem om de försöker kommendera. Det spelar ingen roll om 5-åringen kör en stor lastbil, buss eller traktor. Här är han och ingen annan kung! Som förälder inser man snart att man är närmast överflödig, och slår sig i stället ner med en bok i cafeterian. Det är lugnast så.

Stort område
Lådbilslandet är bäst för barn mellan 2 och 10 år. Det finns redan mycket att göra för besökarna och mer lär det bli. I framtidsplanerna ligger en utbyggnad av Lådbilslandet till flera transportsystem. Det kan innebära att barnen får arbeta i små grupper. Ena gången kör de grus till ett vägbygge i miniatyr, andra gången fraktar de containers på väg, på räls eller på små fraktbåtar. De kan också arbeta i Jordbrukslandet, där de får svara för jordbrukets alla transporter. Sune Lindmans idéer syftar till att barnen genom lek ska få lära sig ett modernt samhälles olika transportsystem. I utbyggnadsplanerna ingår också en campingplats med lågprisprofil.

Värmlänning
Sune Lindman är född i norra Värmland och är utbildad verkstadsmekaniker. Han driver sedan 1969 eget företag inom mekanik. De små lådbilarna har han konstruerat och utvecklat själv. Alla tillverkas i egen regi. På fritiden sysslar han gärna med teknisk utveckling. Bland annat har han konstruerat ett trehjuligt fordon som han kallar "Ölandsmopeden". Det är en skapelse under utveckling, som drivs av en liten 4-takts bensinmotor på 76 cc och 1,7 hkr. Farten är måttlig, runt 15 km/tim, och åkdonet sägs vara förträffligt både för äldre och yngre brukare. Sune Lindman är också intresserad av ångmaskiner och äger en riktig, liten ångbåt. Dessutom är han engagerad i utvecklingen av norra Öland och Nykvarn. Han menar att all verksamhet som sysslar med turism ska gynna bygden och skapa varaktiga arbetstillfällen.


Adressuppgifter

LÅDBILSLANDET
Gaxa Skogsgata 7
387 71 Löttorp

 

 

 
Coola Lådbilar
Kextransport Kextransport

Piketbil
Piketutryckning

Buss från lokaltrafiken ? Lokaltrafiken

 
Äventyr & Lek
 
Aktuellt just nu

Tävla och vinn entrébiljetter i Lådbilslandets tävling